Dzisiaj jest: poniedziałek, 5 maja 2025

iPułtusk » Wiadomości » Mazowsze po raz kolejny szuka najlepszych smakołyków

Mazowsze po raz kolejny szuka najlepszych smakołyków

29 stycznia 2018, 08:42, MUW, red. MK

Ruszył nabór do jedenastej już edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego szuka najsmaczniejszych potraw i produktów przygotowanych w 2017 r. na Mazowszu. Co można zgłaszać? Praktycznie wszystko od wyrobów cukierniczych i piekarniczych przez przetwory mięsne, owocowe i warzywne aż po produkty mleczarskie, miody czy napoje.

- Ten konkurs to doskonała okazja do prezentacji naszych mazowieckich, tradycyjnych i w pełni naturalnych produktów. Za nami już 10 edycji i ponad 950 zgłoszonych smakołyków. To pokazuje, jak bogatą ofertę kulinarną ma Mazowsze i jak bardzo aktywni są wytwórcy i producenci z województwa mazowieckiego - podkreśla marszałek Adam Struzik.

W dziesięciu dotychczasowych edycjach konkursu o Laur Marszałka nagrodzono już blisko 140 smakołyków z Mazowsza. W ubiegłym roku komisję konkursową zachwyciły m.in. pączki BIO, kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca.

O tym, które specjały zwyciężą w tym roku, komisja rozstrzygnie na przełomie I i II kwartału br. Należy przy tym pamiętać, że każdy uczestnik może zaprezentować tylko jeden produkt w danym roku, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogą być powtórnie zgłaszane.

Do konkursu mogą zgłaszać się zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizować będą w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.

Zgłoszenia można przesyłać do 28 lutego br. Wystarczy wypełnić formularz dostępny na stronie https://goo.gl/4Pr3wP oraz przesłać go na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa.

źródło zdj. MUW
  

Czytaj również

Photo

Jak zadbać o swoje zdrowie w razie alergii lub zgagi?

18 grudnia 2024, 08:16

Nasz organizm często boryka się z różnymi dolegliwościami, które trwają krócej lub dłużej, zależnie od danego problemu i układu odpornościowego. Bardzo często dzieci walczą z alergiami, przy czym dotyczą one także osób dorosłych. Poza tym częstą dolegliwością jest zgagą, zazwyczaj związana z ciężkostrawnymi pokarmami i niezdrową dietą. Jak sobie pomóc w razie alergii? Co warto wiedzieć o proponowanych lekach na zgagę?

Photo

Kalki termotransferowe - wszechstronne rozwiązania w druku etykiet dla różnych branż

15 listopada 2024, 11:49

W świecie druku przemysłowego i etykietowego kalki termotransferowe odgrywają kluczową rolę, szczególnie tam, gdzie wymagana jest wysoka trwałość nadruku oraz odporność na zniszczenia. Kalki termotransferowe, znane również jako ribbon TTR, znajdują zastosowanie w różnych branżach - od logistyki, przez produkcję, aż po handel detaliczny. Odpowiedni dobór kalki, czy to woskowej, woskowo-żywicznej, czy żywicznej, wpływa na jakość i trwałość nadruku. W artykule przyjrzymy się bliżej technologii termotransferowej oraz korzyściom, jakie może przynieść Twojej firmie wybór kalek termotransferowych.

Photo

Wybór paleniska ogrodowego - sprawdź palenisko na taras Aurora

21 września 2024, 07:22

Nie ma niczego przyjemniejszego, niż spędzanie wolnego czasu w towarzystwie swoich bliskich. Szczególnie jeżeli ten czas organizujemy sobie w naprawdę przyjemnych okolicznościach.


UWAGA! Ta strona używa plików cookie i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, dostosowywania stron do indywidualnych potrzeb użytkowników oraz w celach reklamowych i statystycznych. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że pliki cookie będą zapisywane w pamięci urzadzenia. W każdym momencie można zmienić te ustawienia. Szczegóły w: Polityka prywatności. [Zamknij]